Chocolate Crinkles

Ingredients:

  • 1 cup unsweetened cocoa powder
  • 1 1/2 cups white sugar
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 4 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon espresso powder (optional)
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 cup confectioners’ sugar

 Method:

1 In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment (though you can do this with a wooden spoon, too) beat together the cocoa powder, white sugar, and vegetable oil until it comes together into a shiny, gritty, black dough of sorts.

2 Add the eggs, one at a time, mixing for 30 seconds each. Add the vanilla and beat in thoroughly.

3 In a separate bowl, whisk together the flour, baking powder, salt, and espresso powder if using. Mix into the chocolate mixture on low speed until just combined. Do not overbeat. Cover the dough with plastic wrap and chill the dough for four hours or overnight.

4 Preheat the oven to 350°F and line two baking sheets with parchment paper. Place the confectioner’s sugar in a wide bowl. Using a rounded teaspoon get clumps of the chilled dough and roll them into 1-inch (2.5 cm) sized balls using your hands. Roll the balls in the confectioner’s sugar and place on the cookie sheets (you should be able to get 12-16 on each sheet). Bake for 10-12 minutes. Allow to cool a minute or two on the sheets before transferring to a wire rack to cool completely.

Makes approximately 50 cookies.

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ricetta n2

Ingredienti

350gr di cioccolato fondente – 50gr di burro – 3 uova
100gr di zucchero – scorza di 2 arance –
40ml liquore all’arancia (o qualsiasi altro liquore simile) – 100gr farina 00 100gr di mandorle tritate – 1 cucchiaino di lievito in polvere
zucchero semolato e zucchero a velo qb.Preparazione
Sciogliere a bagno maria o al microonde il cioccolato con il burro. Montare le uova con lo zucchero fino ad avere una schiuma chiara molto gonfia. Aggiungere il liquore e la scorza d’arancia. Aggiungere le uova alla crema di cioccolato e montare insieme per alcuni secondi fino a quando il cioccolato si unisca con le uova. Aggiungere la farina, le mandorle e il lievito. Raffreddare il composto in frigorifero per 4 ore (anche un giorno intero). Formare delle palline di circa 10-15 gr e passarli nello zucchero semolato e nello zucchero a velo. Disporre in una carta da forno distanziati gli uni dagli altri (i biscotti tendono a diffondersi un po’) e cuocere in forno preriscaldato a 180° per 11 minuti. I biscotti devono risultare morbidi al tatto quando sono caldi, si induriscono dopo essersi raffreddati.

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